Pomarańczowe babeczki wielkanocne z białym lukrem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Babki i babeczki, Ciasta wielkanocne
Składniki:
- 190 g masła + do natłuszczenia foremki
- 190 g drobnego cukru
- 190 g mielonych orzechów laskowych
- 4 jaja
- 45 g mąki + do obsypania formy
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka starta z połówki pomarańczy
- 1 łyżeczka wody pomarańczowej
Lukier :
- 40 ml mleka
- ok. 180 g cukru pudru
Do dekoracji:
- małe, kolorowe jajeczka cukrowe lub czekoladowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Formę na babeczki smarujemy masłem i oprószamy mąką, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Miękkie masło ucieramy razem ze skórką z pomarańczy, cukrem i solą na puch.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy razem. Następnie do jasnego masła na zmianę dodajemy jedno jajo i porcję zmielonych orzechów. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy sok z pomarańczy i wodę pomarańczową.
Rozkładamy ciasto w równych porcjach do formy i wstawiamy do pieca na ok. 30 minut (jeśli mamy foremki z kominkami czas pieczenia będzie krótszy).
Sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki upiekły się w środku.
Wyciągamy z pieca, studzimy przez ok. 10 minut, a następnie odwracamy formę do góry nogami i delikatnie „wystukujemy” każdą babeczkę np. na deskę do krojenia. Pozostawiamy do wystudzenia.
W tym czasie ucieramy lukier np. malakserem. Babeczki polewamy lukrem i dekorujemy jajeczkami.
Miękkie masło ucieramy razem ze skórką z pomarańczy, cukrem i solą na puch.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy razem. Następnie do jasnego masła na zmianę dodajemy jedno jajo i porcję zmielonych orzechów. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy sok z pomarańczy i wodę pomarańczową.
Rozkładamy ciasto w równych porcjach do formy i wstawiamy do pieca na ok. 30 minut (jeśli mamy foremki z kominkami czas pieczenia będzie krótszy).
Sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki upiekły się w środku.
Wyciągamy z pieca, studzimy przez ok. 10 minut, a następnie odwracamy formę do góry nogami i delikatnie „wystukujemy” każdą babeczkę np. na deskę do krojenia. Pozostawiamy do wystudzenia.
W tym czasie ucieramy lukier np. malakserem. Babeczki polewamy lukrem i dekorujemy jajeczkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W