Babeczki cytrynowe

Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 3 (odc. 5)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Babki i babeczki
Składniki:
- Ciasto:
- 360 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g masła
- 240 g cukru
- 3 jajka L
- skórka otarta z 3 cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- 180 ml maślanki
Lemon curd:
- 80 g masła
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 150 g cukru
- sok i skórka z 2 cytryn
- 250 g mascarpone
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj babeczki. W misie miksera umieść masło i cukier. Ubij na jasną i puszystą masę. Do masy wbij jajka, dodaj skórkę i sok z cytryny. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Na zmianę do masy jajecznej dodawaj mąkę i maślankę. Masę wyłóż do 3/4 wysokości papilotek. Piecz w 180 stopniach C przez 25-30 minut do suchego patyczka.
Wykonaj lemon curd. W garnku umieść wszystkie składniki i podgrzewaj do wyraźnego zgęstnienia. 4-5 łyżek odłóż do nadziania babeczek. Przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ubij lemon curd ze schłodzonym mascarpone.
W przestudzonych babeczkach zrób otwory. Za pomocą rękawa cukierniczego umieść w nich odłożony wcześniej lemon curd. Wyszprycuj na babeczki krem i udekoruj cukrowymi kwiatami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź