Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 3 (odc. 5)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Babki i babeczki

Składniki:

  • Ciasto:
  • 360 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g masła
  • 240 g cukru
  • 3 jajka L
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 180 ml maślanki
Lemon curd:
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 250 g mascarpone

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj babeczki. W misie miksera umieść masło i cukier. Ubij na jasną i puszystą masę. Do masy wbij jajka, dodaj skórkę i sok z cytryny. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Na zmianę do masy jajecznej dodawaj mąkę i maślankę. Masę wyłóż do 3/4 wysokości papilotek. Piecz w 180 stopniach C przez 25-30 minut do suchego patyczka.

Wykonaj lemon curd. W garnku umieść wszystkie składniki i podgrzewaj do wyraźnego zgęstnienia. 4-5 łyżek odłóż do nadziania babeczek. Przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia ubij lemon curd ze schłodzonym mascarpone.

W przestudzonych babeczkach zrób otwory. Za pomocą rękawa cukierniczego umieść w nich odłożony wcześniej lemon curd. Wyszprycuj na babeczki krem i udekoruj cukrowymi kwiatami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA