Babka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i karczochami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Jesienne ATELIER SMAKU (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Babki i babeczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 10 dag mąki kukurydzianej
- ok. 280 ml słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
- ok. 280 ml słoiczek karczochów w oliwie
- 1,5 łyżeczki zmielonej gałki mauszkatołowej
- 1,5 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2,5 łyżeczki soli
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kaszka kukurydziana do wysypania naczynia żaroodpornego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki miksujemy i mieszamy z przyprawami, sosem sojowym, mąką i oliwą z pomidorów oraz karczochów. Mieszamy. Pomidory kroimy na drobne paski i dodajemy do całości. Wymieszaną masę przekładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą i wysypanego kaszką kukurydzianą. Na wierzchu kładziemy karczochy pokrojone w ćwiartki i zanurzone w oliwie gałązki rozmarynu. Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok. pół godziny, aż całość się przyrumieni. Podajemy polane gruszkowym sosem z rokitnikiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W