Muffiny z jagodami i wanilią
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Babki i babeczki
Składniki:
- Ciasto:
- 140 g masła
- 100 syropu z agawy lub 150 g cukru
- 5 ml ekstraktu z wanilii
- 120 g jajek (ok. 3 jaj)
- 220 g maślanki
- 260 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 10 g proszku do pieczenia
- 2,5 g sody oczyszczonej
- 200 g jagód
Masa serowa:
- 200 g ricotty
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g syropu z agawy
- ekstrakt z wanilii
Dodatkowo:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto: miękkie masło wymieszaj z syropem z agawy, wanilią, jajkami, żółtkiem i maślanką, dodaj przesianą i wymieszaną z proszkiem i sodą mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Wymieszaj delikatnie.
Masa serowa: ricottę utrzyj z jajkiem, syropem z agawy i odrobiną ekstraktu z wanilii.
Ciasto przełóż do foremek, nakładając do polowy. Wyłóż łyżkę masy serowej, następnie resztę ciasta. Posyp muffiny jagodami.
Piecz 20-25 min. w temp. 180º C. Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Masa serowa: ricottę utrzyj z jajkiem, syropem z agawy i odrobiną ekstraktu z wanilii.
Ciasto przełóż do foremek, nakładając do polowy. Wyłóż łyżkę masy serowej, następnie resztę ciasta. Posyp muffiny jagodami.
Piecz 20-25 min. w temp. 180º C. Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Babki i babeczki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W