Muffiny z jagodami i wanilią

Muffiny z jagodami i wanilią
Oceń przepis:
68 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Babki i babeczki

Składniki:

  • Ciasto:
  • 140 g masła
  • 100 syropu z agawy lub 150 g cukru
  • 5 ml ekstraktu z wanilii
  • 120 g jajek (ok. 3 jaj)
  • 220 g maślanki
  • 260 g mąki pszennej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2,5 g sody oczyszczonej
  • 200 g jagód
Masa serowa:
  • 200 g ricotty
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g syropu z agawy
  • ekstrakt z wanilii
Dodatkowo:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto: miękkie masło wymieszaj z syropem z agawy, wanilią, jajkami, żółtkiem i maślanką, dodaj przesianą i wymieszaną z proszkiem i sodą mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Wymieszaj delikatnie.

Masa serowa: ricottę utrzyj z jajkiem, syropem z agawy i odrobiną ekstraktu z wanilii.

Ciasto przełóż do foremek, nakładając do polowy. Wyłóż łyżkę masy serowej, następnie resztę ciasta. Posyp muffiny jagodami.

Piecz 20-25 min. w temp. 180º C. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA