Wytrawne włoskie babeczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Babki i babeczki
Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka mleka
- 3 jaja
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½ szklanki oliwek
- 6 suszonych pomidorów
- ¾ szklanki startego parmezanu + 1/3 szklanki do posypania
- kilka plastrów włoskiej szynki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce łączymy jaja, mleko, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone warzywa i szynkę.
W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i starty ser.
Łączymy mokre i suche składniki mieszając łopatką.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub pociętymi w duże kwadraty kawałkami papieru do pieczenia. Wylewamy ciasto, wierzch obsypujemy parmezanem i papryką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 25-30 minut. Podajemy gorące lub jako zimną przekąskę.
W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i starty ser.
Łączymy mokre i suche składniki mieszając łopatką.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub pociętymi w duże kwadraty kawałkami papieru do pieczenia. Wylewamy ciasto, wierzch obsypujemy parmezanem i papryką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 25-30 minut. Podajemy gorące lub jako zimną przekąskę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Babki i babeczki
Dania na karnawał i imprezę
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W