Scones z żurawiną, szybką konfiturą morelową i twarożkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 50 g dobrego masła
- 1 jajo
- 100 ml mleka
- 50 g żurawiny suszonej lub rodzynek
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- ew. 2 łyżeczki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- czubek łyżeczki soli
- 0,5 kg moreli lub brzoskwiń
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 laska cynamonu
- twarożek śmietankowy naturalny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Najlepiej dwa razy, żeby była dobrze napowietrzona. Dodajemy proszek do pieczenia. Jajo rozkłócamy z mlekiem i dolewamy ok. 2/3 do dołka zrobionego w mące. Do dołka dodajemy pastę z wanilii. Na brzegach mąki układamy masło pokrojone w kostkę. Całość obsypujemy cukrem i solą. Rozcieramy całość palcami tworząc kruszonkę. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie się lepić dodajemy po trochu mleko z jajkiem. Część mieszanki mleczno-jajecznej zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dodajemy bakalie i zagniatamy chwilę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką lub foremkami krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy ok. 10 minut. W tym czasie obieramy brzoskwinie lub morele, kroimy je w kawałki, przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem, dodajemy imbir, cynamon i podgrzewamy, aż całość będzie przypominać w konsystencji dżem, cukier się rozpuści, owoce puszczą sok i odparuje trochę płynu. Ciepłe bułeczki scones można podawać z ciepłą konfiturą i twarożkiem, lub wszystkie składniki dania jeść po przestudzeniu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W