Truskawki i rabarbar zapiekane pod kruszonką

Truskawki i rabarbar zapiekane pod kruszonką
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 300 g rabarbaru pokrojonego na 5 cm kawałki (około 3 szklanek)
  • 300 g truskawek bez szypułek
  • pokrojonych na połowę lub na ćwiartki zależnie od wielkości
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki pszennej mąki
  • około 24 świeżych listków mięty
  • 1 szklanka płatków śniadaniowych (na przykład z orzechami)
  • około 5 łyżek masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Rabarbar i truskawki wrzucić do miski. Dodać ¼ szklanki cukru, 2 łyżki mąki i liście mięty. Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego o pojemności 6 szklanek. W miseczce rozetrzeć palcami pozostałą ¼ szklanki cukru, 2 łyżki mąki, płatki śniadaniowe i masło. Mieszaniną posypać owoce. Zapiekać przez 35 minut, aż owoce puszczą sok, a posypka się zrumieni. Podawać z kwaśną śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA