Truskawki i rabarbar zapiekane pod kruszonką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 300 g rabarbaru pokrojonego na 5 cm kawałki (około 3 szklanek)
- 300 g truskawek bez szypułek
- pokrojonych na połowę lub na ćwiartki zależnie od wielkości
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki pszennej mąki
- około 24 świeżych listków mięty
- 1 szklanka płatków śniadaniowych (na przykład z orzechami)
- około 5 łyżek masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Rabarbar i truskawki wrzucić do miski. Dodać ¼ szklanki cukru, 2 łyżki mąki i liście mięty. Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego o pojemności 6 szklanek. W miseczce rozetrzeć palcami pozostałą ¼ szklanki cukru, 2 łyżki mąki, płatki śniadaniowe i masło. Mieszaniną posypać owoce. Zapiekać przez 35 minut, aż owoce puszczą sok, a posypka się zrumieni. Podawać z kwaśną śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W