Chrupiące ciasteczka z bakaliami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 115 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 jajo rozmiar L
- 1 łyżeczka wanilii
- 185 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki krupczatki lub kukurydzianej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- garść migdałów
- garść pokrojonej czekolady deserowej, gorzkiej lub mlecznej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Całość można przygotować w mikserze lub ręcznie. Miękkie masło przekładamy do miski i rozcieramy łopatką albo krótko ucieramy robotem kuchennym z zamontowaną końcówką typu liść. Następnie dodajemy cukier i ucieramy, ale niezbyt długo, masa nie musi być szczególnie puszysta.
Dodajemy jajko i pastę z wanilii. Mieszamy rózgą do połączenia lub nadal „liściem” w mikserze. Przesiewamy mąki, wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy sól. Mieszamy łopatką do połączenia.
Dosypujemy posiekane orzechy, bakalie i czekoladę, mieszamy dokładnie i porcjujemy na kulki o średnicy 3-5 cm (w zależności, jak duże chcemy uzyskać ciastka). Układamy je na blaszce i wstawiamy na 1h do schłodzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 160-165 stopni C. Rozkładamy schłodzone kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o tym, że ciastka mocno się rozpływają w trakcie pieczenie i należy układać je zachowując około 4-6 cm odległości miedzy ciastkami. Im większe kulki, tym więcej wolnej przestrzeni między nimi.
Pieczemy ok. 15-18 minut, aż będą lekko rumiane, choć nie za bardzo. Studzimy całkowicie i ściągamy z blaszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź