Szarlotka zdobiona
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar (odc. 3)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka M
- 1 jajko M
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek, najlepiej szara reneta
- 2-3 łyżki brązowego cukru do smaku
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ⅓ łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 laska wanilii
dodatkowo: 1 jajko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę z solą, cukrem pudrem i zimnym masłem posiekaj do uzyskania kruszonki. Dodaj jajka i wyrabiaj krótko do połączenia. Ciasto spłaszcz na dysk, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Ciasto podziel na 2 części – jedną większą, drugą mniejszą. Większą częścią ciasta wyłóż formę na tartę o średnicy 28 cm. Mniejszą włóż do lodówki. Formę z ciastem włóż do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie podpiecz w piekarniku przez 10-12 minut w 180 stopni C.
Jabłka pokrój w dużą kostkę i zagotuj z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami. Jabłka nie mogą się rozpaść, ale mają puścić sok. Gotuj całość około 5 minut. Wystudź. Wyłóż na przestudzony spód.
Drugą część ciasta z lodówki rozwałkuj i wytnij wzory. Ułóż je na papierze do pieczenia, aby łatwiej było je przenieść na jabłka, schłodź w lodówce. Przenieś je na jabłka, a wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piecz przez 30-35 minut w 175 stopniach C.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź