Zakręcony torcik owocowy
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jaj
- 5 łyżek drobnego cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem owocowy i frużelina:
- 450 g mieszanki owoców leśnych mrożonych
- ½ szklanki wody
- 80 g cukru
- 250 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki likieru owocowego np. malinowego, porzeczkowego itp.
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1-1 ½ łyżeczki maki ziemniaczanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Biszkopt: piec nagrzewamy do 190 stopni. Jaja wraz ze szczyptą soli ubijamy, aż nabiorą puszystości, następnie dosypujemy cukier i ubijamy, aż znacznie zwiększą swoją objętość i pojaśnieją. Obie mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy mąkę do jaj i delikatnie i dokładnie mieszamy łopatką lub mikserem na bardzo małych obrotach.
Wylewamy ciasto na blaszkę o wymiarach ok. 40 x 30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 8-10 minut. Biszkopt po upieczeniu powinien być sprężysty. Ciepły biszkopt przekładamy na blat stołu wyłożony ściereczką, stroną bez papieru do dołu. Delikatnie ściągamy papier, przykrywamy drugą ściereczką i zwijamy jeszcze ciepły. Zwinięty rulon odkładamy do wystudzenia.
Owoce zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i wstawiamy w rondelku na mały gaz, jak puszczą sok, a cukier się rozpuści, ściągamy z gazu, odsączamy na sicie. ¾ owoców blendujemy z likierem, a resztą na chwilę odkładamy.
Masło wkładamy do misy miksera i wraz z cukrem pudrem miksujemy na puszysty krem. Jak będzie gładki i puszysty możemy przełożyć do miseczki i na chwilę wstawić do lodówki.
Z soku spod owoców przygotowujemy frużelinę: żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, następnie zagotowujemy sok spod owoców, dodajemy do niego mąkę rozprowadzoną 2 łyżkami wody, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją w soku. Dodajemy pozostawione wcześniej odłożone owoce i mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia.
Zwinięty biszkopt kroimy na trzy równe pasy, każdy z nich smarujemy kremem z lodówki. Pierwszy biszkopt zwijamy ściśle i doklejamy do jego boków kolejny i kolejny. Cały torcik pokrywamy pozostałym kremem i oblewamy wystudzoną frużeliną. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź