Zakręcony torcik owocowy

Zakręcony torcik owocowy
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem owocowy i frużelina:
  • 450 g mieszanki owoców leśnych mrożonych
  • ½ szklanki wody
  • 80 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru owocowego np. malinowego, porzeczkowego itp.
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1-1 ½ łyżeczki maki ziemniaczanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Biszkopt: piec nagrzewamy do 190 stopni. Jaja wraz ze szczyptą soli ubijamy, aż nabiorą puszystości, następnie dosypujemy cukier i ubijamy, aż znacznie zwiększą swoją objętość i pojaśnieją. Obie mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy mąkę do jaj i delikatnie i dokładnie mieszamy łopatką lub mikserem na bardzo małych obrotach.

Wylewamy ciasto na blaszkę o wymiarach ok. 40 x 30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 8-10 minut. Biszkopt po upieczeniu powinien być sprężysty. Ciepły biszkopt przekładamy na blat stołu wyłożony ściereczką, stroną bez papieru do dołu. Delikatnie ściągamy papier, przykrywamy drugą ściereczką i zwijamy jeszcze ciepły. Zwinięty rulon odkładamy do wystudzenia.

Owoce zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i wstawiamy w rondelku na mały gaz, jak puszczą sok, a cukier się rozpuści, ściągamy z gazu, odsączamy na sicie. ¾ owoców blendujemy z likierem, a resztą na chwilę odkładamy.

Masło wkładamy do misy miksera i wraz z cukrem pudrem miksujemy na puszysty krem. Jak będzie gładki i puszysty możemy przełożyć do miseczki i na chwilę wstawić do lodówki.

Z soku spod owoców przygotowujemy frużelinę: żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, następnie zagotowujemy sok spod owoców, dodajemy do niego mąkę rozprowadzoną 2 łyżkami wody, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją w soku. Dodajemy pozostawione wcześniej odłożone owoce i mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia.

Zwinięty biszkopt kroimy na trzy równe pasy, każdy z nich smarujemy kremem z lodówki. Pierwszy biszkopt zwijamy ściśle i doklejamy do jego boków kolejny i kolejny. Cały torcik pokrywamy pozostałym kremem i oblewamy wystudzoną frużeliną. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA