Tarta ze szparagami i bachanowską mozzarellą
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
Składniki:
Ciasto kruche na spód:
- 150 g mąki (pszennej tortowej)
- 75 g masła, schłodzonego
- 1 jajko
- sól
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- fasola do wysypania formy
Nadzienie:
- 500 g zielonych szparagów
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 jaja
- 100 g kwaśnej śmietany
- 150 g bachanowskiej mozzarelli
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z mąki usypać kopczyk pośrodku stolnicy, zrobić w nim wgłębienie. Wbić jajo, dodać masło w cząstkach, proszek zmieszać ze śmietaną i też dodać, posolić. Dużym nożem siekać, zagarniając składniki do środka, aż cząstki masła podzielą się na ziarna wielkości grochu. Kilkoma ruchami zagnieść ciasto, lecz nie wyrabiać zbyt długo, gdyż tłuszcz się roztapia psując ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wyłożyć formę do tarty, widelcem ponakłuwać dno tarty. Na chwilę rozgrzewania piekarnika włożyć jeszcze do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 190 st C. Tartę nakryć całkowicie folią aluminiową, wysypać dno suchą fasolą, wstawić do piekarnika. Piec 15 minut, zdjąć fasolki i folię, i dopiec jeszcze około 15 minut na złoto. Wyjąć i dobrze przestudzić, co jest o tyle ważne, że wtedy spód nie chłonie wilgoci.
Przygotowanie nadzienia:
Szparagi po odcięciu zeschniętych końcówek, zblanszować krótko we wrzątku. Śmietanę zmieszać z jajami i połową startego sera, doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na spód tarty, ułożyć szparagi i pomidorki pokrojone w połówki. Obsypać pozostałym startym serem. Zapiekać w 180 st. C przez 15-20 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 st C. Tartę nakryć całkowicie folią aluminiową, wysypać dno suchą fasolą, wstawić do piekarnika. Piec 15 minut, zdjąć fasolki i folię, i dopiec jeszcze około 15 minut na złoto. Wyjąć i dobrze przestudzić, co jest o tyle ważne, że wtedy spód nie chłonie wilgoci.
Przygotowanie nadzienia:
Szparagi po odcięciu zeschniętych końcówek, zblanszować krótko we wrzątku. Śmietanę zmieszać z jajami i połową startego sera, doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na spód tarty, ułożyć szparagi i pomidorki pokrojone w połówki. Obsypać pozostałym startym serem. Zapiekać w 180 st. C przez 15-20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W