Quiche z tofu z karczochami i szparagami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU na parze (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 30 dag tofu
- 20 dag karczochów z zalewy lub świeżych ugotowanych na parze
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 200 ml śmietanki sojowej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki oliwek
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1,5 łyżeczki soli
- garść podprażonych orzeszków pinii
Sos karobowy ze świeżą kolendrą
- 3 łyżki melasy z karobu
- 2 łyżki utartego świeżego imbiru
- 1/2 limonki
- garść posiekanych liści kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Miksujemy tofu ze śmietanką sojową, sosem sojowym i solą na jednolitą masę. Następnie dodajemy zioła, mąkę i siemię lniane i jeszcze raz miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy ponownie. Osobno miksujemy oliwki z oliwą, tak aby były wyczuwalne ich kawałki i dodajemy do masy i mieszamy łyżką. W wysmarowanej olejem formie układamy pokrojone w ćwiartki serca karczochów. Wylewamy na nie przygotowaną masę, a na wierzchu układamy szparagi. Gotujemy na parze aż masa się zetnie. Ocieramy skórkę z połowy limonki i łączymy z melasą z karobu, utartym imbirem i 1 łyżką soku z limonki. Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę i mieszamy jeszcze raz. Quiche podajemy polany sosem i posypany orzeszkami pinii. Jest równie smaczny na ciepło i na zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W