Wiosenne inspiracje - Słoneczna potrawka z jagłami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wiosenne inspiracje
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- ok.50 dkg kurek - świeżych lub mrożonych
- 1 cebula
- po kawałeczku korzenia pietruszki i selera
- kawałek białej części pora (pokrojone w kosteczkę
- razem ok. 0,5 szklanki)
- 2 smukłe marchewki
- po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
- 1 pomidor
- 1/3 szklanki śmietany wymieszanej z 1/2 łyżeczki mąki
- 50-100 g serka topionego z papryką
- 1-2 łyżki masła do grzybów + 1 łyżeczka do kaszy
- 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki płynu (wody
- pół na pół z mlekiem albo wywaru z jarzyn)
- 1 czubata łyżka posiekanych listków pietruszki
- 2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
- do smaku: sól
- pieprz mielony
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie przepłukać na sicie, zalać w rondelku 2 szkl. płynu - ja dałam wodę z mlekiem, pół na pół, dodać po łyżeczce masła i soli, ugotować. Do ugotowanej kaszy dodać posiekane zioła, wymieszać. Marchewkę pokroić w plasterki, można naciąć wzdłuż dookoła rowki, wtedy krążki będą wyglądać jak kwiatki. Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Mrożonych nie rozmrażać! Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paski. Warzywa korzeniowe i cebulę obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulkę, posypać papryką w proszku, rozmieszać dokładnie. Dodać marchewkowe krążki, warzywa korzeniowe i grzyby, dusić pod przykryciem ok. 10-15 min. Następnie dodać paprykę świeżą i pomidora, po chwili oprószyć solą, pieprzem, dodać pokrojony na kawałeczki serek i zabielić śmietaną, mieszać aż sos się zagotuje i serek dokładnie rozpuści. Podawać z kaszą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W