Baba ponczowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- jogurt naturalny
- pasta paprykowa harissa (dostępna w sklepach arabskich)
- świeże zioła: posiekana mięta
- kolendra
- natka pietruszki
- koperek
- sok z limonki lub cytryny
- sól
- pieprz
- 300 ml syropu ze skórek pomarańczowych
- 150 ml rumu
- cytryna
- 2 opakowania lukru cytrynowego
Poncz
- 300 ml syropu ze skórek pomarańczowych
- 150 ml rumu
- cytryna
Lukier
- 2 opakowania lukru cytrynowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do robota kuchennego wsyp mąkę, sól, cukier i otartą skórkę cytrynową. Jednocześnie rozpuść drożdże w mleku. Dodaj całe jajka i wymieszaj. Dodaj rozczyn do suchej mieszanki. Dokładnie wymieszaj w mikserze na początku na niskich obrotach potem na szybkich przez chwilę. Dodaj miękkie masło i mieszaj kolejne 2 minuty. Formę z kominkiem napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika nastawionego na 50 stopni C na 45 minut. Jak wyrośnie piecz około 40 minut w 200 stopniach C. Ciasto ponakłuwaj patyczkiem, aby poncz lepiej się rozszedł po babie. Syrop z pomarańczy wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny oraz alkoholem. Nasącz nim ciasto. Odstaw na kilka godzin. Ciasto wyjmij z foremki i przełóż na talerz. Polukruj babę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W