Tarty daktylowo-migdałowe

Tarty daktylowo-migdałowe
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2

Składniki:

  • pół filiżanki mielonych migdałów
  • 2 łyżki oleju z makadamii
  • 1 filiżanki mąki z ciecierzycy
  • 1 filiżanka mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół filiżanki soku gruszkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
Nadzienie:
  • 1 filiżanka namoczonych przez godzinę, odsączonych daktyli
  • 1 filiżanka mielonych migdałów
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 laska wanilii
  • skórka z cytryny do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przesiać sypkie składniki. Wlać do nich jajko rozmącone z olejem. Zagniatać powoli wlewając sok gruszkowy. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i schłodzić przez 30 minut. Rozwałkować między dwiema warstwami papieru na 3-centymetrowy placek. Wyciąć kółka i wykleić nimi foremki. Piec 10 minut w temperaturze 150°C.
Składniki nadzienia zmiksować. Wypełnić nim upieczone wcześniej tarty. Posypać skórką z cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA