Tarty daktylowo-migdałowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- pół filiżanki mielonych migdałów
- 2 łyżki oleju z makadamii
- 1 filiżanki mąki z ciecierzycy
- 1 filiżanka mąki ryżowej
- 1 jajko
- pół łyżeczki cynamonu
- pół filiżanki soku gruszkowego
- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
Nadzienie:
- 1 filiżanka namoczonych przez godzinę, odsączonych daktyli
- 1 filiżanka mielonych migdałów
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 laska wanilii
- skórka z cytryny do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przesiać sypkie składniki. Wlać do nich jajko rozmącone z olejem. Zagniatać powoli wlewając sok gruszkowy. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i schłodzić przez 30 minut. Rozwałkować między dwiema warstwami papieru na 3-centymetrowy placek. Wyciąć kółka i wykleić nimi foremki. Piec 10 minut w temperaturze 150°C.
Składniki nadzienia zmiksować. Wypełnić nim upieczone wcześniej tarty. Posypać skórką z cytryny.
Składniki nadzienia zmiksować. Wypełnić nim upieczone wcześniej tarty. Posypać skórką z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W