Murzynek

Murzynek
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 300 g cukru
  • 15 g kakao (2 łyżki)
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g (1/2 kostki) masła
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g skórki pomarańczowej
  • 30 g orzechów włoskich (1 garść)
  • 30 g rodzynek (1 garść)
  • 0,5 l mleka (2 szklanki)
  • polewa czekoladowa 1-2 opakowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj dokładnie mąkę, cukier, sodę i kakao. Dodaj pozostałe składniki. Ponownie wymieszaj całość bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. W wydaniu bardziej luksusowym możesz dorzucić jeszcze garść rodzynek, posiekanych orzechów lub innych bakalii (rozmieszaj równomiernie z resztą masy). Ciasto wylej na formę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec w 200°C około godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA