Murzynek
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 300 g cukru
- 15 g kakao (2 łyżki)
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100 g (1/2 kostki) masła
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g skórki pomarańczowej
- 30 g orzechów włoskich (1 garść)
- 30 g rodzynek (1 garść)
- 0,5 l mleka (2 szklanki)
- polewa czekoladowa 1-2 opakowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie mąkę, cukier, sodę i kakao. Dodaj pozostałe składniki. Ponownie wymieszaj całość bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. W wydaniu bardziej luksusowym możesz dorzucić jeszcze garść rodzynek, posiekanych orzechów lub innych bakalii (rozmieszaj równomiernie z resztą masy). Ciasto wylej na formę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec w 200°C około godziny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W