Knedle ze śliwkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 120 g mąki pszennej
- 40 g kaszy manny lub mąki ziemniaczanej (można ten składnik pominąć)
- 1 jajo
- 3 łyżki stopionego masła
- sól
- 500 g świeżych śliwek
Ponadto:
- cukier do podsypania
- bułka tarta
- cynamon
- masło do bułki
- słodka śmietanka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, kaszę mannę lub mąkę ziemniaczaną, jajo, stopione masło, sól i wyrabiamy gładkie ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy formujemy ciasto na gruby wałek, tniemy go na grube placki i lekko je spłaszczamy. Na każdym kawałku układamy śliwkę i zlepiamy zgrabne knedle. Odkładamy na posypanej mąką desce lub tacy.
Gotujemy ok. 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy okraszone bułką tartą, uprażoną na maśle, dodatkowo można obsypać je cukrem, cynamonem i polać śmietanką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W