Zupa rybacka na płotkach
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ok. 2,5 l wody
- 1 kg płotek
- bouquet garni
- włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mała cebula, kawałek selera, kawałek pora) gałązka natki pietruszki
- ⅓ szklanki białego wina
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Płotki ułóż w garnku i zalej zimną wodą. Dodaj bouquet garni – czyli wiązkę suszonych ziół (tymianku, liścia laurowego, lubczyku). Doprowadź powoli do temperatury około 90 st. C i pozwól dusić się składnikom do utrzymania esencjonalnego bulionu rybnego.
Włoszczyznę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na dnie garnka na maśle z dodatkiem mielonego kminku. Zalej odcedzonym bulionem, ponownie doprowadź do temperatury 90 st. C i gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw białym winem i koncentratem, który trzeba zahartować, czyli dolać do niego najpierw gorącego bulionu, wymieszać i dopiero wtedy dodać do garnka.
Dopraw solą i pieprzem. Ostudzone płotki obierz z mięsa i poukładaj na zupie podanej w talerzu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź