Włoska zupa z oliwkami i makaronem
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- pół cukinii
- 6 suszonych pomidorów
- 2 średnie pomidory obrane ze skóry
- kilka fasolek szparagowych
- 150 g makaronu farfalle
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka zielonego pesto
- 2 litry wywaru z warzyw
- 12 oliwek czarnych
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
- sok z jednej cytryny
- natka pietruszki, tarty parmezan, prażone pestki dyni do przybrania (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i marchewkę obierz i bardzo drobno posiekaj. Wrzuć do garnka, w którym będzie gotowała się zupa, i podsmażaj kilka minut na 3 łyżkach oliwy. W tym czasie pokrój cukinię i paprykę na dowolnej wielkości kawałki.
Gdy warzywa lekko się podsmażą, dodaj do garnka paprykę, fasolkę szparagową oraz cukinię, zalej wywarem i gotuj wraz z makaronem około 18 minut. Następnie dodaj pomidory obrane ze skórki i pokrojone, oraz suszone pomidory i oliwki, pokrojone na kawałki. Gotuj kolejne 5 minut.
Do zupy dodaj łyżkę zielonego pesto. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zieleniną lub dowolnymi ziarnami.
Gdy warzywa lekko się podsmażą, dodaj do garnka paprykę, fasolkę szparagową oraz cukinię, zalej wywarem i gotuj wraz z makaronem około 18 minut. Następnie dodaj pomidory obrane ze skórki i pokrojone, oraz suszone pomidory i oliwki, pokrojone na kawałki. Gotuj kolejne 5 minut.
Do zupy dodaj łyżkę zielonego pesto. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zieleniną lub dowolnymi ziarnami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W