Ekspresowa grzybowa zalewajka

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z grzybów
Składniki:
- 1,5 litr wody
- 1 kg świeżych grzybów
- 3 duże ziemniaki
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
- 3-4 listki laurowe
- łyżeczka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki mąki
- kubek śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby pokrój na kawałki i wrzuć do gotującej się, wrzącej wody. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki. Zupę dopraw zielem angielskim, pieprzem w ziarnach i liśćmi laurowymi, dopraw solą i pieprzem. Zupę gotuj 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec zupę zakwaś octem. Do śmietany dodaj mąkę i odrobinę zalewajki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do zalewajki. Cały czas mieszaj zupę, żeby śmietana się dokładnie rozprowadziła. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W