Grecka zupa z soczewicy
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- oliwa
- 2 średnie marchewki
- 1 grubszy plaster selera lub 2 łodyżki selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 puszka pomidorów (najlepiej krojone)
- ok. 400 ml lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 papryczka chili
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- duża szczypta cynamonu
- 2 łyżki poszatkowanej naci pietruszki
- kilka kropli octu z białego wina
Do podania:
- Kromki ciemnego pieczywa lub grzanki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucamy pokrojoną w kostkę lub półplasterki marchew i selera. Kroimy czosnek w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy papryczkę pokrojoną w paseczki i liście laurowe. Dodajemy gałązki tymianku i podsmażamy całość chwilę mieszając, aż warzywa lekko zbrązowieją.
Dodajemy pomidory z puszki (jeśli są w całości, należy je zblendować). Dodajemy cukier i dużą szczyptę cynamonu. Dorzucamy opłukaną i odsączoną soczewicę i zalewamy całość bulionem. Zmniejszamy gaz pod garnkiem, przykrywamy całość i gotujemy ok. 45 minut, aż soczewica i warzywa zmiękną. Zupę solimy dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica nie zmięknie. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami octu. Serwujemy gorącą z grzankami lub kromkami chrupiącego pieczywa.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź