Biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żur na ostro i sałatka z marynowanego kopru włoskiego

Biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żur na ostro i sałatka z marynowanego kopru włoskiego
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 2)
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Marynowany koper:
  • 1 koper włoski
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki soku z grapefruita
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • ½ szklanki soku z jabłek
  • kieliszek sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzej masło i dodaj do niego zmiażdżony czosnek, zioła i pokrojoną paprykę. Chwilę gotuj na małym ogniu. Na końcu dodaj łyżeczkę papryki.

Każdą kiełbasę pokrój na 3 części i wrzuć do żaroodpornego naczynia. Między kiełbasy powkładaj ziemniaki. Zalej wszystko roztopionym masłem i piecz ok. 15 minut.

W rondelku zagotuj wszystkie soki wraz z sosem sojowym, aż sos zgęstnieje. Ostudź.

Koper włoski pokrój w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie, i obsmaż na maśle każdy plaster. Wrzuć do miski i zalej sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA