Biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żur na ostro i sałatka z marynowanego kopru włoskiego
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 6 białych kiełbas
- kilka młodych ziemniaków pokrojonych w plastry
- pół kostki masła
- pół główki nieobranego czosnku
- kilka gałązek tymianku i rozmarynu
- 1 papryczka chili
- 2 liście laurowe
- łyżeczka wędzonej papryki
- szklanka zakwasu na żur
Marynowany koper:
- 1 koper włoski
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki soku z grapefruita
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- ½ szklanki soku z jabłek
- kieliszek sosu sojowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzej masło i dodaj do niego zmiażdżony czosnek, zioła i pokrojoną paprykę. Chwilę gotuj na małym ogniu. Na końcu dodaj łyżeczkę papryki.
Każdą kiełbasę pokrój na 3 części i wrzuć do żaroodpornego naczynia. Między kiełbasy powkładaj ziemniaki. Zalej wszystko roztopionym masłem i piecz ok. 15 minut.
W rondelku zagotuj wszystkie soki wraz z sosem sojowym, aż sos zgęstnieje. Ostudź.
Koper włoski pokrój w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie, i obsmaż na maśle każdy plaster. Wrzuć do miski i zalej sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W