Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji

Placuszki z bursztynem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • kilka kiści kwiatów akacji
  • kilka szczytów pokrzywy białej z kwiatami
  • kiść bzu lilaka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 5 dag sera bursztyn
  • olej do smażenia

Sos serowo-powidalny z syfonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie
Do mleka wbić jajka, odrobinę posolić, rozbełtać, dodać mąkę, zakręcić ciasto. Dodać starty drobno ser i kwiaty. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie sosu:
Ser obkrajać ze skórki, zetrzeć drobno i utrzeć w salaterce z powidłami i śmietanką, patrząc aby konsystencja była bliska smarowalności. Przełożyć do syfonu, wbić nabój. Przed szprycowaniem dobrze wstrząsnąć. Można też użyć rękawa cukierniczego, lub nałożyć sos łyżką.
Na wierzch posypać świeże kwiaty akacji.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA