Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- kilka kiści kwiatów akacji
- kilka szczytów pokrzywy białej z kwiatami
- kiść bzu lilaka
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mleka
- 5 dag sera bursztyn
- olej do smażenia
Sos serowo-powidalny z syfonu
- 10 dag koziego sera
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie
Do mleka wbić jajka, odrobinę posolić, rozbełtać, dodać mąkę, zakręcić ciasto. Dodać starty drobno ser i kwiaty. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Przygotowanie sosu:
Ser obkrajać ze skórki, zetrzeć drobno i utrzeć w salaterce z powidłami i śmietanką, patrząc aby konsystencja była bliska smarowalności. Przełożyć do syfonu, wbić nabój. Przed szprycowaniem dobrze wstrząsnąć. Można też użyć rękawa cukierniczego, lub nałożyć sos łyżką.
Na wierzch posypać świeże kwiaty akacji.
Do mleka wbić jajka, odrobinę posolić, rozbełtać, dodać mąkę, zakręcić ciasto. Dodać starty drobno ser i kwiaty. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Przygotowanie sosu:
Ser obkrajać ze skórki, zetrzeć drobno i utrzeć w salaterce z powidłami i śmietanką, patrząc aby konsystencja była bliska smarowalności. Przełożyć do syfonu, wbić nabój. Przed szprycowaniem dobrze wstrząsnąć. Można też użyć rękawa cukierniczego, lub nałożyć sos łyżką.
Na wierzch posypać świeże kwiaty akacji.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W