Pierogi z kapustą i grzybami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (oc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z grzybów
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- ok. 1 szklanki wody
- 2 żółtka
- 1 jajo
- 2 łyżki masła
- sól
- Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy wraz z listkiem laurowym i zielem, aż zmięknie. Podgotowujemy grzyby, które na noc należy zalać zimną wodą. Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle, podsypując na początku cukrem dla lepszego smaku. W trakcie smażenia dodajemy drobno pokrojone grzyby i smażymy dalej. Kapustę odsączamy, studzimy i kroimy bardzo drobno. Dodajemy ją do cebuli i grzybów i razem przesmażamy doprawiając przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą. Farsz pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do wysokiej miski wsypujemy obie mąki, sól i miękkie masło, rozcieramy składniki między palcami, dolewamy rozbełtane jaja i nadal rozcieramy. Na koniec wlewamy po trochu gorącą, ale nie wrzącą wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy cienko podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy krążki, a na każdy nakładamy po 1 łyżeczce farszu i sklejamy zgrabne pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 1 minuty od wypłynięcia. Można też zrobić ciasto z mąki pszennej - z przepisu na pierogi ruskie
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź