Pierniczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- (na około 100 sztuk)
- 55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
- 30 dag miodu
- 10 dag cukru pudru
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
- kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło w rondelku i odstawiamy. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawy i kakao. Wlewamy miód, masło i wbijamy jajo. Mieszamy łopatką, a później wyrabiamy ciasto na stolnicy. Jak będzie ładne, gładkie i lśniące - będzie gotowe. Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki. Piec nagrzewamy do 180 stopni. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 1 cm odstępu, bo pierniki lekko się rozlewają w trakcie pieczenia. Pieczemy 8-10 minut i studzimy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W