Makaroniki różane z białą czekoladą i owocami

Makaroniki różane
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 250 g migdałów obranych
  • 250 g drobnego cukru
  • 6 białek
  • 200 g cukru pudru
  • 400 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 80 g masła
  • konfitura z płatków róży
  • świeże owoce (truskawki, maliny, borówki, porzeczki, figi)
  • listki melisy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obrane migdały podsuszamy w piekarniku i miksujemy do uzyskania mączki migdałowej. Dodajemy cukier i 3 białka, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Kolejne 3 białka ubijamy, ale nie na sztywno, mieszamy delikatnie z cukrem pudrem i dodajemy do masy migdałowej. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy małe porcje pamiętając o odstępach. Odstawiamy na ok. 30 minut w celu lekkiego obsuszenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 15-20 minut.


Czekoladę siekamy i wkładamy do miski. Zalewamy gorącą śmietanką z masłem, po kilku minutach mieszamy do uzyskania aksamitnej masy. Odstawiamy do przestudzenia.


Konfiturę odsączamy z nadmiaru syropu, miksujemy blenderem. Syropem różanym zalewamy świeże owoce, delikatnie mieszamy tak, aby owoce obtoczyły się całe w syropie.


Upieczone makaroniki przekładamy kremem z czekolady, do środka dajemy konfiturę i składamy. Podajemy na świeżych owocach z syropem różanym, świeżą melisą, wszystko posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA