Makaroniki różane z białą czekoladą i owocami
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 250 g migdałów obranych
- 250 g drobnego cukru
- 6 białek
- 200 g cukru pudru
- 400 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki 36%
- 80 g masła
- konfitura z płatków róży
- świeże owoce (truskawki, maliny, borówki, porzeczki, figi)
- listki melisy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrane migdały podsuszamy w piekarniku i miksujemy do uzyskania mączki migdałowej. Dodajemy cukier i 3 białka, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Kolejne 3 białka ubijamy, ale nie na sztywno, mieszamy delikatnie z cukrem pudrem i dodajemy do masy migdałowej. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy małe porcje pamiętając o odstępach. Odstawiamy na ok. 30 minut w celu lekkiego obsuszenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 15-20 minut.
Czekoladę siekamy i wkładamy do miski. Zalewamy gorącą śmietanką z masłem, po kilku minutach mieszamy do uzyskania aksamitnej masy. Odstawiamy do przestudzenia.
Konfiturę odsączamy z nadmiaru syropu, miksujemy blenderem. Syropem różanym zalewamy świeże owoce, delikatnie mieszamy tak, aby owoce obtoczyły się całe w syropie.
Upieczone makaroniki przekładamy kremem z czekolady, do środka dajemy konfiturę i składamy. Podajemy na świeżych owocach z syropem różanym, świeżą melisą, wszystko posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź