Babka z ajerkoniakiem i lukrem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 5 dużych jaj
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 200 ml oleju
- 250 ml ajerkoniaku (jeśli domowy, powinien mieć min. tydzień)
Lukier:
- 3 łyżki ajerkoniaku
- ok. 5 łyżek cukru pudru
Ponadto:
- masło do wysmarowania formy
- 3-4 łyżki mielonych migdałów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C, bez termoobiegu. Do dzieży miksera wbijamy całe jaja, dodajemy sól i zaczynamy ubijać. Dosypujemy cały cukier i ubijamy do czasu, aż masa pojaśnieje, zrobi się puszysta i zwiększy swoją objętość. Ciasto spływające z berła powinno pozostawać na powierzchni w formie szerokiej wstążki.
Do ubijanych jaj powoli wlewamy olej, cienką stróżką, pastę z wanilii i na koniec również powoli wlewamy ajerkoniak. Wyciągamy dzieżę z miksera, przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy z masą jajeczną za pomocą łopatki. Nie mieszamy zbyt długo, musimy zrobić to dokładnie, by nie pozostały w cieście grudki mąki.
Przelewamy ciasto do nasmarowanej masłem i obsypanej mielonymi migdałami formy, najlepiej z kominkiem. Od razu wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 55 min. do tzw. „suchego patyczka”. Pilnujemy, żeby ciasto się nie spaliło, po połowie czasu pieczenia możemy przykryć formę papierem do pieczenia lub folia aluminiową.
Po upieczeniu zostawiamy babkę na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie studzimy w formie na blacie kolejne 10 minut i wyciągamy. Ucieramy ze sobą składniki na lukier i polewamy nim wystudzoną babkę, ew. obsypujemy ją cukrem pudrem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź