Marcepanki
Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Składniki:
- szklanka migdałów
- ⅓ szklanki roztopionego oleju kokosowego
- ⅓ szklanki ksylitolu
- 2 łyżki soku z buraka
- wanilia naturalna w proszku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Migdały zmiel kilkukrotnie na jednolitą masę.
Ksylitol zmiel na puder.
Ze świeżego buraczka wyciśnij sok.
Połącz wszystkie białe składniki (migdały, olej kokosowy i ksylitol), dodaj wanilię i zagnieć ciasto.
Połowę ciasta połącz z sokiem z buraka (uwaga! masa nie może być zbyt rzadka).
Teraz wywałkuj z obu kolorów ciast "gąsienice", przekładaj na zmianę kolorami, dociśnij z każdej strony, uformuj długie prostokąty i pokrój w zgrabne kawałki. Możesz też użyć dowolnej silikonowej formy, np. w kształcie pralinek.
Schłódź marcepanki przed podaniem.
Ksylitol zmiel na puder.
Ze świeżego buraczka wyciśnij sok.
Połącz wszystkie białe składniki (migdały, olej kokosowy i ksylitol), dodaj wanilię i zagnieć ciasto.
Połowę ciasta połącz z sokiem z buraka (uwaga! masa nie może być zbyt rzadka).
Teraz wywałkuj z obu kolorów ciast "gąsienice", przekładaj na zmianę kolorami, dociśnij z każdej strony, uformuj długie prostokąty i pokrój w zgrabne kawałki. Możesz też użyć dowolnej silikonowej formy, np. w kształcie pralinek.
Schłódź marcepanki przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W