Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 10 sztuk mrożonych przegrzebków
- 5 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku wędzonego
- sok z cytryny
- 2 cm korzenia imbiru
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy
- czerwony pieprz
- sól
- pieprz
- 2 garście liści rukoli i roszponki
- oliwa i sok z cytryny do skropienia sałaty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pojedyncze przegrzebki owinąć plasterkiem szynki lub boczku, spiąć bambusowym patyczkiem. Imbir zetrzeć lub drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić owinięte przegrzebki razem z imbirem. Wlać wino i odparować. Dodać przyprawy. Sałatę delikatnie wymieszać z odrobiną oliwy i soku z cytryny, rozłożyć na talerzach. Na sałacie ułożyć patyczki z przegrzebkami, polać sosem, który powstał na patelni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W