Zeppole con ricotta
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1-1,5 szklanka mąki pszennej (najlepiej farina 00)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka sera ricotta
- ok. ¼ szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 op. cukru wanilinowego
- 2 jaja
- 1 pomarańcza
- szczypta soli
- cukier puder + zwykły cukier do obtoczenia
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ricottę miksujemy z cukrem, pastą z wanilii i jajami, dodajemy sól, skórkę i sok z pomarańczy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego ciasta, jeśli będzie zbyt rzadkie należy dosypać więcej mąki.
Rozgrzewamy olej w rondelku i za pomocą dwóch łyżek maczanych w oleju nakładamy małe porcje. Smażymy ptysie na złoty kolor, następnie osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze, wymieszanym ze zwykłym cukrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W