Zeppole con ricotta

Zeppole con ricotta
Oceń przepis:
85 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1-1,5 szklanka mąki pszennej (najlepiej farina 00)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka sera ricotta
  • ok. ¼ szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 1 pomarańcza
  • szczypta soli
  • cukier puder + zwykły cukier do obtoczenia
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ricottę miksujemy z cukrem, pastą z wanilii i jajami, dodajemy sól, skórkę i sok z pomarańczy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego ciasta, jeśli będzie zbyt rzadkie należy dosypać więcej mąki.

Rozgrzewamy olej w rondelku i za pomocą dwóch łyżek maczanych w oleju nakładamy małe porcje. Smażymy ptysie na złoty kolor, następnie osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze, wymieszanym ze zwykłym cukrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA