Torciki czekoladowe - Marieta Marecka

Torciki czekoladowe
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 4 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki krupczatki
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 l śmietanki kremówki (36% schłodzonej i ubitej)
  • 350 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 40 ml likier amaretto
  • kawowy lob czekoladowy
  • dżem porzeczkowy
  • 1/4 szkl. przegotowanej
  • ciepłej wody
  • czekoladowe listki do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jaja myjemy i rozbijamy, wlewamy do wysokiej miski lub do miksera, ubijamy całość na ładny, żółty krem, dodejmy sól, cukier i nadal miksujemy. Mąki łączymy i przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. Po ubiciu jaj delikatnie dodajemy przesiane mąki. Łączymy dokładnie. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 40-50 minut. Wyciągamy już gotowy blat, śmietankę ubitą i łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Likier dodajemy do ciepłej wody i nasączamy nim przestudzony biszkopt (biszkopt można upiec dzień wcześniej!). Wycinamy krażki z nasączonego biszkopta. Na każdy biszkopcik kładziemy łyżeczkę dżemu porzeczkowego. Dekorujemy kremem włożonym do rękawa cukierniczego wykańczając całość listkiem czekoladowym. Odstawiamy do schłodzenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA