Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 4 jaja
- 2 łyżki kakao
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki krupczatki
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 l śmietanki kremówki (36% schłodzonej i ubitej)
- 350 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 40 ml likier amaretto
- kawowy lob czekoladowy
- dżem porzeczkowy
- 1/4 szkl. przegotowanej
- ciepłej wody
- czekoladowe listki do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jaja myjemy i rozbijamy, wlewamy do wysokiej miski lub do miksera, ubijamy całość na ładny, żółty krem, dodejmy sól, cukier i nadal miksujemy. Mąki łączymy i przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. Po ubiciu jaj delikatnie dodajemy przesiane mąki. Łączymy dokładnie. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 40-50 minut. Wyciągamy już gotowy blat, śmietankę ubitą i łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Likier dodajemy do ciepłej wody i nasączamy nim przestudzony biszkopt (biszkopt można upiec dzień wcześniej!). Wycinamy krażki z nasączonego biszkopta. Na każdy biszkopcik kładziemy łyżeczkę dżemu porzeczkowego. Dekorujemy kremem włożonym do rękawa cukierniczego wykańczając całość listkiem czekoladowym. Odstawiamy do schłodzenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W