Tartaletki z wędzoną makrelą i gruszką - Marieta Marecka

Tartaletki z wędzoną makrelą i gruszką
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski

Składniki:

Farsz:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy na środku wgłębienie, do którego wbijamy jajo, dodajemy sól i przyprawy, na brzegi układamy kostki masła. Całość kroimy nożem, szybko zarabiamy kruche ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Wyciągamy z lodówki rozwłakowujemy i wypełniamy nim przygotowane foremki do tartaletek. Układamy w jednej foremce po 2-3 kawałki ryby, sera i gruszki, posypujemy pieprzem i rozmarynem. W miseczce "rozbełtujemy" jajo ze śmietaną. Zalewamy tym gotową foremkę z ciastem. Wierzch posypujemy papryką. Całość pieczemy ok. 25 minut w temperaturze ok. 170 stopni C. Serwujemy wyciągnięte z foremek, udekorowane kiełkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA