Smażona ryba z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 3 duże chili bez pestek
- pokrojone w 5-mm krążki
- 150 ml czerwonego octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 czerwone papryki
- pokrojone w cienkie paski
- 2 marchewki
- pokrojone w cienkie słupki
- 1 cebula
- pokrojone w drobne piórka
- 1 łyżeczka jamajskiej przyprawy uniwersalnej
- 8 dzwonków czarniaka
- 2 łyżeczki suszonego oregano lub szałwii
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżeczki jamajskiej przyprawy uniwersalnej
- 3-5 ziaren czarnego pieprzu
- olej roślinny
- do głębokiego smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włóż chili do miski, zalej czerwonym octem winnym i odstaw, żeby się macerowały przez 10 min. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj paprykę, marchewkę oraz cebulę i smaż przez 2 min z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, aż będą chrupkie, ale nie surowe. Dodaj chili z octem i zdejmij z ognia. Dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i trzymaj w cieple. Utrzyj w moździerzu oregano, tymianek, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną i pieprz z małą ilością soli. Rozłóż kawałki ryby na dużym talerzu i posyp utartą mieszanką ziół z obu stron. Wypełnij wok lub rondel olejem roślinnym i rozgrzej. Wrzucaj po dwa kawałki ryby do gorącego oleju i smaż 4-5 min aż ryba się zrumieni i będzie miała konkretną konsystencję. Osusz na papierowym ręczniku i podawaj z warzywami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W