Smażona ryba z warzywami

Smażona ryba z warzywami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 3 duże chili bez pestek
  • pokrojone w 5-mm krążki
  • 150 ml czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 czerwone papryki
  • pokrojone w cienkie paski
  • 2 marchewki
  • pokrojone w cienkie słupki
  • 1 cebula
  • pokrojone w drobne piórka
  • 1 łyżeczka jamajskiej przyprawy uniwersalnej
  • 8 dzwonków czarniaka
  • 2 łyżeczki suszonego oregano lub szałwii
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki jamajskiej przyprawy uniwersalnej
  • 3-5 ziaren czarnego pieprzu
  • olej roślinny
  • do głębokiego smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż chili do miski, zalej czerwonym octem winnym i odstaw, żeby się macerowały przez 10 min. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj paprykę, marchewkę oraz cebulę i smaż przez 2 min z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, aż będą chrupkie, ale nie surowe. Dodaj chili z octem i zdejmij z ognia. Dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i trzymaj w cieple. Utrzyj w moździerzu oregano, tymianek, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną i pieprz z małą ilością soli. Rozłóż kawałki ryby na dużym talerzu i posyp utartą mieszanką ziół z obu stron. Wypełnij wok lub rondel olejem roślinnym i rozgrzej. Wrzucaj po dwa kawałki ryby do gorącego oleju i smaż 4-5 min aż ryba się zrumieni i będzie miała konkretną konsystencję. Osusz na papierowym ręczniku i podawaj z warzywami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA