Ryba pieczona z aromatyzowaną oliwą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 750 g ziemniaków sałatkowych, obranych i pokrojonych na 3 mm plasterki (700 g)
- 250 ml oliwy
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki szałwii
- 5 gałązek tymianku
- 5 ząbków czosnku, pokrojonych na cienkie plasterki
- ½ suszonej czerwonej papryczki chili
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 4 duże pomidory, pokrojone na 5 mm plasterki (1 kg)
- ½ białej cebuli, drobno posiekanej (100 g)
- ½ cytryny, pokrojonej na cienkie plasterki
- 1 cała molwa, morlesz, strzępiel, oskrobany i wypatroszony (800 g)
- sól i czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Ziemniaki przełożyć do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, ale zmiękną, ale pozostaną twardawe. Odlać, zahartować pod bieżącą zimną wodą. Odstawić do wyschnięcia.
Do średniego garnka wlać oliwę. Wrzucić 2 gałązki rozmarynu, szałwię, tymianek, czosnek, chili i nasiona kopru włoskiego. Postawić na małym ogniu. Podgrzewać około 7 minut, aż czosnek nabierze złocistobrązowej barwy. Pilnować, aby czosnek i zioła się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Dużą płytką blachę do pieczenia o wymiarach 40 cm x 30 cm posmarować niewielką ilością aromatyzowanej oliwy. Zaczynając od rogu, ułożyć rządek ziemniaków tak, aby plasterki nachodziły na siebie. Następny rządek ułożyć z pomidorów. Powtarzać czynności, aż cała blacha będzie naprzemiennie wyłożone ziemniakami i pomidorami. Posmarować z wierzchu aromatyzowaną oliwą. Posypać cebulą pokrojoną w kostkę i ½ łyżeczki soli. Obficie doprawić czarnym pieprzem. Wstawić blachę do piekarnika na 15 minut, aż pomidory zaczną wysychać, a ziemniaki lekko się zrumienią.
Plasterki cytryny i pozostałe 2 gałązki rozmarynu włożyć do jamy brzusznej ryby. Położyć na warstwie ziemniaków i pomidorów. Posmarować rybę aromatyzowaną oliwą. Posypać ¼ łyżeczki soli. Wstawić do piekarnika i piec, aż będzie gotowa, około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i skropić raz jeszcze aromatyzowaną oliwą. Posypać chrupiącym czosnkiem i ziołami. Podawać na gorąco.
Ziemniaki przełożyć do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, ale zmiękną, ale pozostaną twardawe. Odlać, zahartować pod bieżącą zimną wodą. Odstawić do wyschnięcia.
Do średniego garnka wlać oliwę. Wrzucić 2 gałązki rozmarynu, szałwię, tymianek, czosnek, chili i nasiona kopru włoskiego. Postawić na małym ogniu. Podgrzewać około 7 minut, aż czosnek nabierze złocistobrązowej barwy. Pilnować, aby czosnek i zioła się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Dużą płytką blachę do pieczenia o wymiarach 40 cm x 30 cm posmarować niewielką ilością aromatyzowanej oliwy. Zaczynając od rogu, ułożyć rządek ziemniaków tak, aby plasterki nachodziły na siebie. Następny rządek ułożyć z pomidorów. Powtarzać czynności, aż cała blacha będzie naprzemiennie wyłożone ziemniakami i pomidorami. Posmarować z wierzchu aromatyzowaną oliwą. Posypać cebulą pokrojoną w kostkę i ½ łyżeczki soli. Obficie doprawić czarnym pieprzem. Wstawić blachę do piekarnika na 15 minut, aż pomidory zaczną wysychać, a ziemniaki lekko się zrumienią.
Plasterki cytryny i pozostałe 2 gałązki rozmarynu włożyć do jamy brzusznej ryby. Położyć na warstwie ziemniaków i pomidorów. Posmarować rybę aromatyzowaną oliwą. Posypać ¼ łyżeczki soli. Wstawić do piekarnika i piec, aż będzie gotowa, około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i skropić raz jeszcze aromatyzowaną oliwą. Posypać chrupiącym czosnkiem i ziołami. Podawać na gorąco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W