Gołąbki z owczego sera i botwiny zapiekane w sosie ogórkowym

Gołąbki z owczego sera i botwiny zapiekane w sosie ogórkowym
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Gołąbki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Sos ogórkowy:

  • łyżka masła
  • 2 twarde ogórki kiszone
  • 3 łyżki kwasu z ogórków
  • pół szklanki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

W dużej misce mieszam: mielony pieprz, tymianek i majeranek, rozgnieciony czosnek, ocet, olej i starte na małych oczkach jabłka. Do marynaty wkładam ser, delikatnie mieszam i wkładam na noc do lodówki. Każdy kawałek sera układam na liściu botwiny i zwijam gołąbki. W rondlu rozpuszczam masło, do którego dodaję startego na grubych okach ogórka i kwas z ogórka. Po chwili duszenia wlewam śmietanę i doprawiam koperkiem oraz natką. W małym żaroodpornym pojemniku rozlewam część sosu i układam na nim gołąbki. Zapiekam w piecu około 10 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA