Gołąbki z owczego sera i botwiny zapiekane w sosie ogórkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Gołąbki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 10 dużych liści botwiny bez twardych korzonków
- 10 plastrów (wielkości liścia botwiny) sera owczego typu feta
- grubo mielony pieprz
- kilka gałązek tymianku i kilka majeranku
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- łyżeczka octu balsamicznego
- ćwiartka jabłka lekko kwaśnego
- 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Sos ogórkowy:
- łyżka masła
- 2 twarde ogórki kiszone
- 3 łyżki kwasu z ogórków
- pół szklanki słodkiej śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużej misce mieszam: mielony pieprz, tymianek i majeranek, rozgnieciony czosnek, ocet, olej i starte na małych oczkach jabłka. Do marynaty wkładam ser, delikatnie mieszam i wkładam na noc do lodówki. Każdy kawałek sera układam na liściu botwiny i zwijam gołąbki. W rondlu rozpuszczam masło, do którego dodaję startego na grubych okach ogórka i kwas z ogórka. Po chwili duszenia wlewam śmietanę i doprawiam koperkiem oraz natką. W małym żaroodpornym pojemniku rozlewam część sosu i układam na nim gołąbki. Zapiekam w piecu około 10 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Gołąbki
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W