Chłodnik z pieczonych warzyw z grzybowo-orzechowym crunchem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 czerwone cebule
- 5 ząbków czosnku
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 brzoskwinie
- 2 łodygi selera naciowego
- garść bazylii
- ok. 100 ml oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego i kolendry
- sok z jednej limonki
Crunch:
- 6 grzybków shitake
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sok z jednej limonki
listki kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki o obojętnym kształcie. Dodaj też pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Polej całość oliwą i piecz w 200 stopniach przez około 25 minut, aż warzywa puszczą soki.
Po upieczeniu ostudź i zmiksuj na gładką zupę. Dopraw solą oraz przyprawami. Na końcu wymieszaj z posiekaną bazylią i sokiem z limonki. Wstaw do lodówki i schłodź.
Orzechy rozgnieć lub utrzyj w moździerzu i wrzuć na patelnię. Praż, aż się przyrumienią. Dodaj olej oraz bardzo drobno posiekane shitake. Smaż, aż grzyby się przyrumienią. Dodaj sok i sos sojowy i jeszcze chwilę smaż, aż płyn odparuje.
Chłodnik podawaj posypany chrupiącym crunchem i listkami kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W