Smażone kawałki królika z zielonym groszkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Składniki:
- kawałki królika: comber, żeberka, polędwiczki, udko
- 3 łyżki masła
- seler naciowy
- 2 cebule szalotki
- szklanka białego wytrawnego wina
- łyżka musztardy Dijon
- marynata do królika:
- 100 ml oliwy
- 100 ml białego wytrawnego wina
- łyżka musztardy Dijon
- garść świeżego estragonu
- groszek:
- zielona ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 450 g zielonego mrożonego groszku
- sól
- pieprz
- kilka listków świeżej mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki marynaty.
Do marynaty dodaj posolone i popieprzone kawałki królika.
Na maśle podsmaż kawałki królika, dodaj pokrojoną cebulę i seler naciowy.
Następnie dolej wino i dodaj musztardę.
Królika gotuj do miękkości przez ok 30-40 minut. W razie potrzeby podlej mięso wodą.
Świetnym, prostym i szybkim dodatkiem do obiadu będzie zielony groszek. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż, kawałki papryczki, dodaj liście laurowe, a następnie wsyp mrożony groszek.
Przypraw go solą, pieprzem i smaż przez 5-10 minut. Na samym końcu dodaj kilka listków świeżej mięty. Smacznego!
Do marynaty dodaj posolone i popieprzone kawałki królika.
Na maśle podsmaż kawałki królika, dodaj pokrojoną cebulę i seler naciowy.
Następnie dolej wino i dodaj musztardę.
Królika gotuj do miękkości przez ok 30-40 minut. W razie potrzeby podlej mięso wodą.
Świetnym, prostym i szybkim dodatkiem do obiadu będzie zielony groszek. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż, kawałki papryczki, dodaj liście laurowe, a następnie wsyp mrożony groszek.
Przypraw go solą, pieprzem i smaż przez 5-10 minut. Na samym końcu dodaj kilka listków świeżej mięty. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W