Gulasz z kurczaka z pieczarkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 8 kurzych udźców (bez nóżek)
- ½ kg pieczarek
- pokrojonych w ćwiartki
- 2 cebule
- pokrojone w półplasterki
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 szklanka wina
- może być czerwone i białe
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Postaw na średnim ogniu dużą, głęboką patelnię. Kiedy się nagrzeje wlej oliwę i rozłóż udka w jednej warstwie. Później dodamy więcej płynu, więc teraz masz jedyną okazję, żeby obsmażyć mięso i nadać mu tego bogatego, karmelowego aromatu. Musisz więc wykazać się cierpliwością i obsmażyć z każdej strony, aż mięso nabierze złotawo-brązowego koloru. Następnie przełóż udka na talerz i odstaw na bok. Z patelni odlej większość wytopionego tłuszczu. Włóż na patelnię cebulę i pieczarki. Podsmażaj, najpierw zaczną puszczać soki, następnie woda odparuje, a pieczarki i cebula zaczną się zrumieniać. W tym momencie włóż z powrotem udka. Dodaj też bulion, wino, sól i pieprz. Powoli doprowadź do delikatnego wrzenia, jeśli woda się będzie za mocno gotowała, to mięso zrobi się twarde. Przykryj szczelną przykrywką i gotuj na wolnym ogniu przez jakieś 45 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie samo odpadało z kości. Podawaj od razu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W