Chili fasolowe z czarną soczewicą i stekiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 1 strąk papryki chili
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki chili
- 1 słoik/puszka czerwonej fasoli
- 200 g ugotowanej czarnej soczewicy
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- ½ pęczka natki zielonej pietruszki
- sól i pieprz
1 stek z antrykotu (około 300 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 sałata rzymska
- sos vinegret
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę. Dodać przyprawy i przesmażyć wszystko razem. Podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.
Dodać odsączoną fasolę i soczewicę. Dusić wszystko na bardzo małym ogniu około 10 minut. Zalać całość przecierem pomidorowym i dusić około 20 minut na wolnym ogniu.
Rozgrzać patelnię z olejem, przyprawić stek solą i usmażyć z obu stron. Zdjąć z patelni, przyprawić pieprzem i rozgniecionym czosnkiem, zostawić na kilka minut, żeby odpoczął, następnie pociąć w plastry.
Obrać liście sałaty. Polać winegretem.
Chili ułożyć na talerzach, obok nałożyć sałatę, a na niej plastry steka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W