Kotleciki z cieciorki z kiszoną kapustą i majonezem z aquafaby
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 puszka cieciorki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka kolendry
- ok. ½ szklanki bułki tartej (tyle, żeby uzyskać zwartą masę na kotleciki)
- 3 łyżki aquafaby
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- olej rzepakowy
- sól
- czarny pieprz
Majonez:
- ok. 140 ml aquafaby
- ok. 2 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta czarnej soli lub zwykłej (czarna ma posmak jajka)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Większość płynu z 1 puszki cieciorki wymieszaj z octem, czarną lub zwykłą solą, musztardą.
Zblenduj całość, dodając powoli oliwę lub olej. Im więcej oliwy lub oleju, tym majonez będzie bardziej gęsty.
Cieciorkę zblenduj z posiekanymi składnikami: cebulą, czosnkiem, natką i kolendrą, oraz z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj 3 łyżki aquafaby oraz bułkę tartą, uformuj małe kotleciki i podsmaż na patelni z dodatkiem odrobiny oleju rzepakowego.
Na drugiej patelni podsmaż na oleju rzepakowym kiszoną kapustę z kuminem i ziarnami kolendry oraz solą i czarnym pieprzem.
Kotleciki podawaj na kiszonej kapuście, z majonezem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W