Kotleciki z cieciorki z kiszoną kapustą i majonezem z aquafaby

Kotleciki z cieciorki z kiszoną kapustą i majonezem z aquafaby
Oceń przepis:
91 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka kolendry
  • ok. ½ szklanki bułki tartej (tyle, żeby uzyskać zwartą masę na kotleciki)
  • 3 łyżki aquafaby
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • olej rzepakowy
  • sól
  • czarny pieprz
Majonez:
  • ok. 140 ml aquafaby
  • ok. 2 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta czarnej soli lub zwykłej (czarna ma posmak jajka)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Większość płynu z 1 puszki cieciorki wymieszaj z octem, czarną lub zwykłą solą, musztardą.

Zblenduj całość, dodając powoli oliwę lub olej. Im więcej oliwy lub oleju, tym majonez będzie bardziej gęsty.

Cieciorkę zblenduj z posiekanymi składnikami: cebulą, czosnkiem, natką i kolendrą, oraz z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj 3 łyżki aquafaby oraz bułkę tartą, uformuj małe kotleciki i podsmaż na patelni z dodatkiem odrobiny oleju rzepakowego.

Na drugiej patelni podsmaż na oleju rzepakowym kiszoną kapustę z kuminem i ziarnami kolendry oraz solą i czarnym pieprzem.         

Kotleciki podawaj na kiszonej kapuście, z majonezem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA