Tabbouleh szparagowe

Tabbouleh szparagowe
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • kilka kropli oleju roślinnego
  • sól
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ¼ szklanki drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • garść sezamu i mała garść pistacji
  • sól i czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Szparagi obrać do połowy, uciąć twardy koniec, a następnie tak przygotowane szparagi pokroić na 3 – 4 kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem oraz solą i dokładnie natrzeć. Piec przez 10 – 12 minut.
W międzyczasie w dużej misce połączyć wszystkie pozostałe składniki poza pomidorami, pistacjami i sezamem. Na dobrze wymieszaną kaszę z dodatkami wyłożyć upieczone szparagi i połówki pomidorów, a na koniec obsypać wszystko sezamem. Najlepiej smakuje po chwili w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA