Gulasz z kalarepy ze śliwkami kalifornijskimi
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 12 śliwek kalifornijskich
- 1 szklanka mocnej, gorącej herbaty
- 1 cebula
- 2 papryki czerwone
- 1 marchew / 150 g
- 2 kalarepy / 500 g
- olej
- 1 łyżeczka cynamonu, zmielonego
- ¼ łyżeczki kuminu, zmielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka bulionu
- sól i czarny pieprz
- na koniec 1 - 2 łyżki soku z cytryny
do podania: kolendra, płatki migdałów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie namoczyć w herbacie i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w grubą kostkę, marchew w pół talarki, a kalarepy w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i smażyć przez 2 - 3 minuty.
Po tym czasie odsączyć śliwki, pokroić w kostkę i dodać do garnka wraz z kuminem oraz cynamonem. Smażyć przez kolejną minutę, po czym dodać pomidory i bulion. Przykryć i gotować przez 20 minut.
W międzyczasie migdały podprażyć, kolendrę posiekać. Gotowy gulasz podawać z migdałami oraz kolendrą i ulubioną kaszą, ryżem lub kuskusem.
Po tym czasie odsączyć śliwki, pokroić w kostkę i dodać do garnka wraz z kuminem oraz cynamonem. Smażyć przez kolejną minutę, po czym dodać pomidory i bulion. Przykryć i gotować przez 20 minut.
W międzyczasie migdały podprażyć, kolendrę posiekać. Gotowy gulasz podawać z migdałami oraz kolendrą i ulubioną kaszą, ryżem lub kuskusem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W