Studenckie curry
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ¾ łyżeczki mielonej kolendry
- ¾ łyżeczki płatków chili
- ½ łyżeczka kurkumy
- olej
- ½ szklanki wody
- ¼ - ½ łyżeczki cukru
- sól i czarny pieprz
do podania: posiekana kolendra lub pietruszka oraz ryż
- 1,5 łyżeczki ziaren kuminu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy i smażyć przez 30 sekund, a następnie dodać ziemniaki oraz ciecierzycę. Podsmażać przez 3 - 5 minut.
W międzyczasie wstawić do gotowania ryż. Do podsmażonych ziemniaków oraz ciecierzycy dodać pomidory, wodę, cukier oraz szczyptę soli i gotować na średnim ogniu bez przykrywki przez 15 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec rozgrzać patelnię, wrzucić na nią na kilka sekund kumin i gorący, podprażony wrzucić do curry. Zamieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać z ryżem i świeżą kolendrą.
W międzyczasie wstawić do gotowania ryż. Do podsmażonych ziemniaków oraz ciecierzycy dodać pomidory, wodę, cukier oraz szczyptę soli i gotować na średnim ogniu bez przykrywki przez 15 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec rozgrzać patelnię, wrzucić na nią na kilka sekund kumin i gorący, podprażony wrzucić do curry. Zamieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać z ryżem i świeżą kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W