Kimchi z kalarepy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 1 kg kalarepy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki z ryżu
- ¼ szklanki wody
- szczypta soli
- 2 łyżki gochugaru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 4 cm imbiru
- ½ pęczka szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kalarepę pokroić w grubą kostkę, natki nie odrywać tylko pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną przełożyć do dużej miski, zasypać solą oraz cukrem, wymieszać i od¬sta¬wić na 60 minut.
W małym rondelku zagotować wodę z mąką ryżową oraz szczyptą soli i gotować przez 1 - 2 minuty do czasu, aż zmieni się w gładki ryżowy kleik. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Gdy minie czas moczenia rzepy, rzepę odcisnąć na sicie, a sok z rzepy przelać do szklanki. Odmierzyć ¼ szklanki i dodać do kleiku, resztę wylać.
Imbir oraz czosnek posiekać, szczypior pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kleiku wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać aż do uzyskania gładkiej pasty, a następnie całą pastę wetrzeć w rzepy. Przełożyć do słoika, obciążyć aby kalarepki były całe zanurzone w zalewie, lekko zakręcić i odstawić na 3 - 5 dni na kuchenny blat. Po tym czasie spróbować, czy kimchi skwaśniało i przełożyć, już bez obciążenia do lodówki.
W małym rondelku zagotować wodę z mąką ryżową oraz szczyptą soli i gotować przez 1 - 2 minuty do czasu, aż zmieni się w gładki ryżowy kleik. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Gdy minie czas moczenia rzepy, rzepę odcisnąć na sicie, a sok z rzepy przelać do szklanki. Odmierzyć ¼ szklanki i dodać do kleiku, resztę wylać.
Imbir oraz czosnek posiekać, szczypior pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kleiku wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać aż do uzyskania gładkiej pasty, a następnie całą pastę wetrzeć w rzepy. Przełożyć do słoika, obciążyć aby kalarepki były całe zanurzone w zalewie, lekko zakręcić i odstawić na 3 - 5 dni na kuchenny blat. Po tym czasie spróbować, czy kimchi skwaśniało i przełożyć, już bez obciążenia do lodówki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W