Casserole
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pieczarki
- ¼ dyni
- 2 ziemniaki
- ok. 100 g sera halloumi, tofu lub fety
- ½ cukinii
- ok. 400 ml bulionu
- 3 pomidory w różnych kolorach
- kawałki upieczonego kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- nać pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa
Do podania:
- Kromki bagietki lub innego pieczywa np. pajdy chleba chłopskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, ziemniaki i dynię w średniej wielkości kostkę, cukinię w półplasterki.
Na oliwie przesmażamy cebulę, aż zmięknie, dodajemy czosnek, pokrojone ziemniaki i dynię. Podlewamy całość połową bulionu i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Dodajemy pieczarki, cukinię, pomidory pokrojone w dużą kostkę i przyprawy. W razie potrzeby dolewamy bulion, jeśli za mocno odparuje.
Na koniec dodajemy mięso obrane z kości i pokrojony w kostkę ser. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy posypane natką pietruszki.
Na oliwie przesmażamy cebulę, aż zmięknie, dodajemy czosnek, pokrojone ziemniaki i dynię. Podlewamy całość połową bulionu i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Dodajemy pieczarki, cukinię, pomidory pokrojone w dużą kostkę i przyprawy. W razie potrzeby dolewamy bulion, jeśli za mocno odparuje.
Na koniec dodajemy mięso obrane z kości i pokrojony w kostkę ser. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy posypane natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W