Łąkowe ziółka z kozim serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- kwiaty mniszka bez zielonej otoczki
- kwiaty czosnku
- pędy komosy białej (lebiody)
- pędy tasznika
- pędy sosny
- listki mniszka, szczawiu, lebiody
- pęczek rukoli
- 2 łyżki siekanych włoskich orzechów
- 1 łyżka pestek dyni
- 10 dag koziego sera
Uwaga! W jedzeniu ziół i chwastów najważniejsza jest ich właściwa identyfikacja. Nie wszystkie są jadalne, niektóre z nich są toksyczne i przypominają te jadalne. Nie należy eksperymentować, lecz zbierać tylko te rośliny które dobrze się zna.
- sos:
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- miód kwiatowy
- musztarda z Dijon
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pędy lebiody zblanszować, odcedzić i ułożyć na talerzu razem z rukolą. Na tej bazie położyć kilka plastrów koziego sera. Listki mniszka i szczawiu ułożyć dookoła. Orzechy i pestki dyni uprażyć na suchej patelni, obsypać potrawę. Zmieszać składniki na sos, polać ziółka. Kwiaty mniszka obedrzeć z zielonego i wraz z innymi kwiatami i tasznikiem ułożyć na serze.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W