Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek

Lekki pasztet do smarowania
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 2 (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 300 g wątróbek drobiowych oczyszczonych
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g wiśniówki
  • 200 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • ½ posiekanej cebuli
  • 3 łyżki miodu
  • ½ chałki
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło rozpuść. Wątróbki zmiksuj w melakserze dodając powoli po 1 jajku i masło. Na koniec zmiksuj wiśniówkę i całość dopraw. Masę przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą i piecz w kąpieli wodnej przez 45 minut w temperaturze 150 stopni C. W tym czasie w rondlu karmelizuj miód i dodaj do niego cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w cząstki śliwki i imbir. Duś na małym ogniu mieszając ok. 30 minut. Kromki chałki smaruj konfiturą a na to układaj pasztet.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA