Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 2 (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 300 g wątróbek drobiowych oczyszczonych
- 130 g masła
- 2 jajka
- 50 g wiśniówki
- 200 g śliwek węgierek
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- ½ posiekanej cebuli
- 3 łyżki miodu
- ½ chałki
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło rozpuść. Wątróbki zmiksuj w melakserze dodając powoli po 1 jajku i masło. Na koniec zmiksuj wiśniówkę i całość dopraw. Masę przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą i piecz w kąpieli wodnej przez 45 minut w temperaturze 150 stopni C. W tym czasie w rondlu karmelizuj miód i dodaj do niego cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w cząstki śliwki i imbir. Duś na małym ogniu mieszając ok. 30 minut. Kromki chałki smaruj konfiturą a na to układaj pasztet.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W