Razowe naleśniki z królikiem

Razowe naleśniki z królikiem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Składniki:
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki gazowanej wody
  • ¼ mleka
  • 1/3 kostki masła rozpuszczonego

Farsz:

  • 10 dag mięsa z królika
  • jedna mała marchewka
  • kilka liści sałaty
  • trochę piórek z czerwonej cebuli
  • kilka plastrów suszonego jabłka
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku i rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • starty ząbek czosnku
  • Sos:
  • pół szklanki śmietany 30% słodkiej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • łyżeczka masła
  • pół drobno posiekanej cebuli
  • kilka liści szpinaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Królika pokrój w drobne paski i zamarynuj w oliwie i odstaw. Gdy mięso się marynuje, przygotuj ciasto. Do miski wrzuć wszystkie składniki prócz masła, które dolewaj powoli pod koniec wyrabiania ciasta. Naleśniki smaż na patelni przetartej ściereczką z olejem rzepakowym! W rondelku na maśle przesmaż cebulę, dodaj musztardę, szpinak, sos sojowy i śmietanę. Sos redukuj aż zgęstnieje. Królika usmaż i połącz z podsmażoną marchewką, cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Mięsem i warzywami faszeruj naleśniki, które zwijaj w rulon i podawaj z sosem i porwanymi liśćmi sałaty! Całość posyp siekanym szpinakiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA