Razowe naleśniki z królikiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Składniki:
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- łyżeczka soli
- pół szklanki gazowanej wody
- ¼ mleka
- 1/3 kostki masła rozpuszczonego
Farsz:
- 10 dag mięsa z królika
- jedna mała marchewka
- kilka liści sałaty
- trochę piórek z czerwonej cebuli
- kilka plastrów suszonego jabłka
- łyżeczka posiekanego świeżego tymianku i rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- starty ząbek czosnku
- Sos:
- pół szklanki śmietany 30% słodkiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- łyżeczka jasnego sosu sojowego
- łyżeczka masła
- pół drobno posiekanej cebuli
- kilka liści szpinaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Królika pokrój w drobne paski i zamarynuj w oliwie i odstaw. Gdy mięso się marynuje, przygotuj ciasto. Do miski wrzuć wszystkie składniki prócz masła, które dolewaj powoli pod koniec wyrabiania ciasta. Naleśniki smaż na patelni przetartej ściereczką z olejem rzepakowym! W rondelku na maśle przesmaż cebulę, dodaj musztardę, szpinak, sos sojowy i śmietanę. Sos redukuj aż zgęstnieje. Królika usmaż i połącz z podsmażoną marchewką, cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Mięsem i warzywami faszeruj naleśniki, które zwijaj w rulon i podawaj z sosem i porwanymi liśćmi sałaty! Całość posyp siekanym szpinakiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W