Chili z wołowiny
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości
- 150 ml oleju
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 szklanka rosołu
- 2 szklanki pomidorów bez skórki w zalewie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 30 g przyprawy chilli lub mieszanki różnych papryk suszonych
- dobranych indywidualnie
- 2 łyżki słodkiej węgierskiej papryki
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 2 łyżki suszonego oregano
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z tłuszczu i błon, pokroić w grubą kostkę i popieprzyć. Na patelni rozgrzewać olej i smażyć partiami, krótko, tak żeby się mocno zrumieniło. Po usmażeniu mięsa wrzucić na patelnię cebulę i zeszklić ją razem z czosnkiem, dodać szklankę rosołu, zagotować i całość dodać do garnka z mięsem. Wsypać wszystkie przyprawy, zamieszać, dodać pomidory. Gotować powoli, pod przykryciem. Pod koniec odkryć garnek, aby sos zgęstniał. Uzupełnić przyprawy, dodać czekoladę. Zostawić sos, aby odparował.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia Ameryki Północnej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W