Bhuna jagnięca

Bhuna jagnięca
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 500 g udźca jagnięcego, pokrojonego w kostkę
  • 1 średnia lub duża cebula, posiekana
  • 5 dużych ząbków czosnku, obranych
  • 15 g imbiru, obranego
  • 2 duże pomidory, poćwiartowane
  • 1 kopiaste łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
  • ¼-½ łyżeczki czerwonej chili w proszku
  • 2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2-4 zielone papryczki chilli, całe
  • garść świeżej kolendry (i / lub kilka porwanych liści mięty, opcjonalnie)
  • woda (jeśli curry wyschnie na patelni)
Przyprawy w całości:
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 goździków
  • 2,5-centymetrowy kawałek cynamonu
  • 4 strączki kardamonu zielonego
  • 2 strączki kardamonu czarnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przyrumień jagnięcinę w oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Odstaw na bok.

Zblenduj pomidory, imbir i czosnek na gładką pastę.

Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj całe przyprawy, cebulę i gotuj, aż cebula się przyrumieni. Dodaj jagnięcinę, zmiksowane pomidory, przyprawy w proszku, zieloną chili i sól. Zagotuj. Przykryj i gotuj dalej na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotuj do momentu, aż płyny zredukują się o ponad połowę, 15-20 minut.

Podkręć ogień i zacznij przysmażać mięso dla wzmocnienia smaku przez 6-8 minut, aż odparuje nadmiar wilgoci.

Dodaj trochę wody, zagotuj, przykryj i gotuj dalej na małym ogniu, aż jagnięcina zmięknie, około 20 minut.

Zdejmij pokrywkę, spróbuj, dopraw do smaku, dodaj sok z cytryny w razie konieczności. Sos powinien przykleić się do mięsa. Dodaj kolendrę i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA