Bhuna jagnięca
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 500 g udźca jagnięcego, pokrojonego w kostkę
- 1 średnia lub duża cebula, posiekana
- 5 dużych ząbków czosnku, obranych
- 15 g imbiru, obranego
- 2 duże pomidory, poćwiartowane
- 1 kopiaste łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
- ¼-½ łyżeczki czerwonej chili w proszku
- 2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1 łyżeczka garam masala
- 2-4 zielone papryczki chilli, całe
- garść świeżej kolendry (i / lub kilka porwanych liści mięty, opcjonalnie)
- woda (jeśli curry wyschnie na patelni)
Przyprawy w całości:
- 20 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 5 goździków
- 2,5-centymetrowy kawałek cynamonu
- 4 strączki kardamonu zielonego
- 2 strączki kardamonu czarnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przyrumień jagnięcinę w oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Odstaw na bok.
Zblenduj pomidory, imbir i czosnek na gładką pastę.
Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj całe przyprawy, cebulę i gotuj, aż cebula się przyrumieni. Dodaj jagnięcinę, zmiksowane pomidory, przyprawy w proszku, zieloną chili i sól. Zagotuj. Przykryj i gotuj dalej na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotuj do momentu, aż płyny zredukują się o ponad połowę, 15-20 minut.
Podkręć ogień i zacznij przysmażać mięso dla wzmocnienia smaku przez 6-8 minut, aż odparuje nadmiar wilgoci.
Dodaj trochę wody, zagotuj, przykryj i gotuj dalej na małym ogniu, aż jagnięcina zmięknie, około 20 minut.
Zdejmij pokrywkę, spróbuj, dopraw do smaku, dodaj sok z cytryny w razie konieczności. Sos powinien przykleić się do mięsa. Dodaj kolendrę i serwuj.
Zblenduj pomidory, imbir i czosnek na gładką pastę.
Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj całe przyprawy, cebulę i gotuj, aż cebula się przyrumieni. Dodaj jagnięcinę, zmiksowane pomidory, przyprawy w proszku, zieloną chili i sól. Zagotuj. Przykryj i gotuj dalej na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotuj do momentu, aż płyny zredukują się o ponad połowę, 15-20 minut.
Podkręć ogień i zacznij przysmażać mięso dla wzmocnienia smaku przez 6-8 minut, aż odparuje nadmiar wilgoci.
Dodaj trochę wody, zagotuj, przykryj i gotuj dalej na małym ogniu, aż jagnięcina zmięknie, około 20 minut.
Zdejmij pokrywkę, spróbuj, dopraw do smaku, dodaj sok z cytryny w razie konieczności. Sos powinien przykleić się do mięsa. Dodaj kolendrę i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W